Berenschieters!

De inwoners van Benschop worden berenschieters genoemd. Het verhaal gaat dat een boer tijdens een strenge winter in paniek uit het weiland gerend kwam. “Een geweer, een geweer…er staat een beer in de wei”! Toen de boer met geweer en aanwonenden bij de beer aankwam bleek dit niets anders te zijn dan een ondergesneeuwde  rechtopstaande kruiwagen. Bijnamen komen overigens veel meer voor:

In IJsselstein wonen de apenluiers. Een boerenknecht, Kees had een aapje en die naar zichzelf vernoemd. Op een dag ging het aapje dood en zong het al snel rond dat Kees was overleden. Uit respect voor Kees werden de kerkklokken geluiden maar niet veel later, toen bleek dat het om het aapje Kees ging, hielden ze daar maar mee op!

De inwoners van Oudewater zijn geelbuiken, vernoemd naar de van het touw geel  geworden schorten op de buiken van de touwslagers. Uit Polsbroek komen de kroosvissers, uit Jaarsveld de Grienduilen, uit Ammerstol de piepmuizen en uit Bergambacht de straatwoelers. En uit Schoonhoven? Dat is onbekend…Schoonhoven is gewoon de Zilverstad.