Ons verhaal

Buiten leven, buiten delen.

We wilden graag buiten leven. Het is fantastisch, en nu willen we ook graag het buiten delen.

Toen we in 2002 een oude monumentale boerderij met vervallen bijgebouwen kochten was het plan eenvoudig. De boerderij moest worden gerestaureerd en we zouden een mooie moestuin aanleggen, een kippenhok maken om onze eigen verse eitjes te rapen, en van de oude perenboom achter op het land de vruchten plukken voor een heerlijk 'tarte tatin'. Zo gebeurde het ook: wij gingen buiten leven!

Al snel ontdekten we dat er zoveel meer was om over na te denken, mee aan de slag te gaan, en van te genieten. We plantten oude rassen hoogstam fruitbomen aan, we maakten houtrillen, en leerden hoe we de elementen van het boerenerf in stand konden houden. Ook leerden we over ons eigen perceel. Op een plek was waarschijnlijk vroeger het rootlandje, en ergens verderop een koebocht. Op sommige plekken mochten we zelfs niet graven omdat er vroeger rivieren liepen waar mogelijk Romeinen hebben gebivakkeerd.

Nu de natuur en de erfelementen steeds nadrukkelijker werden hersteld werd ook zichtbaar hoe snel de kwaliteit van de bijgebouwen achteruit ging. Vele nesten jonge kittens zagen er het levenslicht maar we moesten er iets mee gaan doen. Het was de toenmalige burgemeester die bij een kopje koffie voorstelde er een bed & breakfast en vergaderlocatie in te gaan maken. Zij wilde graag hoogwaardig toerisme in dit mooie gebied stimuleren en zag hiervoor bij ons een mogelijkheid om daar een start mee te maken.

Vanaf dat moment duurde het nog 7 maanden voor de bouw begon. Samen met de Gemeente Lopik, de provincie Utrecht en het Europees Plattelands Ontwikkelingsprogramma maakten we een plan voor restauratie van de bestaande gebouwen en de ontwikkeling van twee nieuwe appartementen die pasten in de lintbebouwing. Nog eens 11 maanden later, in September 2010 kwam de burgemeester opnieuw op de koffie. Nu samen met de wethouders en de Commissaris van de Koningin, om naar het eindresultaat te kijken.

Inmiddels zijn er duizenden gasten uit alle delen van de wereld ook bij Onder den Peerenboom op de koffie geweest. Zij bleven ook slapen of kwamen hier samen voor een bijeenkomst in onze boardroom. Daarmee hebben zij allemaal bijgedragen aan het behoud van het kleine stukje immaterieel cultureel erfgoed dat wij in stand willen houden. We bedanken ze hiervoor en kijken er naar uit om ook u een keer hier te mogen begroeten en het "buitenleven" met u te delen!

Femke Berns en Kees Gelderblom

We posten regelmatig een blog met info over de omgeving, restaurants enz. Lees er hier meer over.